Antep fıstığında kuraklık oyunu iddiası
Türkiye’nin en önemli ihraç ürünlerinin başında gelen Antep fıstığı, baklava sektörünün de vazgeçilmezi… İstatistiki rakamlara göre, Türkiye’de 2019/20 üretim döneminde 3,66 milyon dekar alanda hasadı yapıldı, 80 bin ton üretim gerçekleşti. Üreticiden çıkış fiyatları; 2019’da 37.59, 2020’de 43.66, 2021’de ise 45-50 TL bandında oldu. Bölgedeki bazı sektör temsilcileri tarafından ortaya atılan, ‘kuraklık ve hastalıktan dolayı bu yıl mahsulün düşük olacağı ve sadece çiftçiyi değil, baklava üreticileri başta olmak üzere herkesi etkileyecek’ haberleri ise tartışma yarattı. Bu tür açıklamaların asparagas olduğunun altını çizen Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı ve aynı zamanda Yıldırım Baklava’nın sahibi Mehmet Yıldırım, fıstık ağaçlarının bir yıl ürün verip, diğer yıl vermediğini ve bunun hep böyle olduğunu söyledi.
‘Stokçuların önü açılıyor’ Yıldırım şu iddialarda bulundu: “Bazı tüccarlar tarafından bölgede, maksatlı olarak çeşitli spekülasyonlar yapılarak, ‘Antep fıstığı tehlikede, ağaçlar kuruyor’ bahanesiyle para karşılığı haberler yaptırılıyor. Bu yöntemle, stokçuların yani karaborsacıların önlerinin açılması ve ciddi manada fiyatlarla oynanmak isteniyor. Neden kuruyor, sorusuna da ‘susuzluk’ cevabı veriliyor. Halbuki, bu ağaçlar su istemez. Ne kadar bir dağın başında, çorak, kırsal yerde yetişirse, verimi, kalitesi ve lezzeti o denli yükselir. Su aldığı takdirde düşer. Çok çeşitli denemeler yapıldı, fakat değişen bir şey olmadı. Bu yüzden, ‘fıstık ağaçları susuzluktan kuruyor’ demek kadar saçma bir şey olamaz. Bu söylemler, baklava sektörüne darbedir. Böyle stratejilerle para kazanmak helal değil, haramdır.”