BAKTAD

Üst Menü

  • Baklava ve Tatlı Çeşitleri
  • Baklavanın Tarihi
  • Dergi Arşivi

Ana Menü

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Amacımız
  • Dernek Tüzüğü
  • Yönetim
    • Yönetim Kurulu
    • Denetleme Kurulu
  • Üyelerimiz
  • Haber Arşivi
  • İletişim
    • İletişim Bilgileri
    • İletişim Formu
  • Baklava ve Tatlı Çeşitleri
  • Baklavanın Tarihi
  • Dergi Arşivi

logo

BAKTAD

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Amacımız
  • Dernek Tüzüğü
  • Yönetim
    • Yönetim Kurulu
    • Denetleme Kurulu
  • Üyelerimiz
  • Haber Arşivi
  • İletişim
    • İletişim Bilgileri
    • İletişim Formu
BAKTADSektörden
Anasayfa›BAKTAD›Baklavacılar bu sene ‘tatlı telaş’tan uzak günler geçiriyor

Baklavacılar bu sene ‘tatlı telaş’tan uzak günler geçiriyor

BAKTAD
22 Mayıs 2020
460
0
Share:

Türkiye’de günde ortalama 1200 ton baklava üreten, ramazan ayı ve bayramında bu oranı 3-4 katına çıkaran baklavacılar, yeni tip koronavirüs nedeniyle satış ve sipariş durgunluğu yaşıyor.

İstanbul

Türkiye’de günde ortalama 1200 ton baklava üreten, ramazan ve Ramazan Bayramı öncesinde bu oranı 3-4 katına çıkaran baklavacılar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle satış ve sipariş durgunluğu yaşıyor.

Koronavirüs salgını hayatın birçok alanında olduğu gibi yüzyıllardır süregelen ramazan ayı ve bayram alışkanlıklarını da değiştirdi. Türk mutfağının olmazsa olmazlarından tatlı ve baklavalara özellikle ramazan ayı ve bayramında yoğun ilgi gösteren vatandaşlar, salgın sürecinde bu gıdalara ilgilerini azalttı.

Her sene ramazanda ve Ramazan Bayramı’nda hummalı çalışma içine giren baklavacılar, bu senenin aynı döneminde “tatlı telaşı”ndan uzak günler geçiriyor. Farklı kesim ve lezzetlerde sundukları ürünlerle tatlıseverlerin ağzını tatlandıran baklavacılar, salgın nedeniyle talebin azalması neticesinde üretim kapasitelerini yarı yarıya düşürdü. Bayrama sayılı günler kala eski yoğun günlerine kıyasla az sayıda vatandaşın siparişini hazırlamaya devam eden baklava ustaları, geçmişte tepsilerle satılan baklavanın bugünlerde kutularla satıldığına işaret etti.

“Tüketim ramazan ayında iki katına, bayramda 3-4 katına çıkıyordu”

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Başkanı Mehmet Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baklavacıların bu sene geçmiş ramazanlardaki yoğunluğu aradıklarını belirtti.

Koronavirüs pandemisi öncesinde bayramların baklavacılar için hep heyecanlı geçtiğini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

“Bayramlar bizim için hep heyecanlı olur, telaşlı olur. Özellikle ramazan ayı ve Ramazan Bayramı baklavacıların en yoğun olduğu zamanlardır. Bu sene maalesef koronavirüs sebebiyle o eski telaş, eski heyecan yok. Üretimde ciddi düşüşler söz konusu. Birincisi, insanların evde kalması, dışarıya çıkmaması; ikincisi, hafta sonları sokağa çıkma yasaklarının olması bizim işimizi de olumsuz olarak etkiliyor. Bayramda da sokağa çıkma yasağının devam edecek olması dolayısıyla eski işler tabii yok. Eskiye nazaran kıyaslarsak yüzde 50 düşüş var. Türkiye’deki günlük ortalama 1200 ton üretim kapasitesi var. Tüketim özellikle ramazan ayında iki katına, bayramda 3-4 katına çıkıyordu ama pandemi dolayısıyla maalesef normal üretimin yüzde 50’nin altına düştüğünü söyleyebiliriz.”

Tüketimin azalmasının üretimi, üretimin azalmasının da çalışan sayısını etkilediğini anlatan Yıldırım, “Üretimin yüzde 50 düşmesi çalışan sayısını da mesai saatini de vardiya sayısını da düşürür. Eskiden gece-gündüz çalışılırdı, şimdi o eski yoğunluğu yok, bayramlaşma yok, ziyaret yok. Önceden ramazan ayı içerisinde, bayramlarda baklavayı tepsilerle satardık. Satışımızın aşağı yukarı yüzde 50’si tepsi olurdu bayramlarda. Şimdi ‘tepsi siparişimiz yok.’ diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

(Kaan Bozdoğan – Anadolu Ajansı )

Türkiye’de günde ortalama 1200 ton baklava üreten, ramazan ve Ramazan Bayramı öncesinde bu oranı 3-4 katına çıkaran baklavacılar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle satış ve sipariş durgunluğu yaşıyor. Salgın sebebiyle satışları ve üretim kapasiteleri yarı yarıya azalan baklavacılar, her sene bayram öncesi görülen hummalı çalışmalarının aksine tatlı telaşından uzak günler geçiriyor.

“En çok tercih edilen tatlı fıstıklı baklava”

Bu süreçte birçok tatlı firmasının online satış sistemi aracılığıyla da hizmet verdiğine değinen Yıldırım, yurt içi ve yurt dışında kargo firmalarının hizmet götürdüğü, kargo uçaklarının ulaştığı her ülke ve kente tatlı gönderebildiklerine dikkati çekti.

Online siparişte ciddi manada artış yaşandığını, önceden yüzde 5’lerde olan paket kurye hizmetinin bugünlerde yüzde 25’lere ulaştığını kaydeden Yıldırım, “Burada avantajlı konumda olanlar kimler oldu? İnternet satış altyapısı olan, motosikletli dağıtım altyapısı olan, kargolarla anlaşmalı dağıtım altyapısı olan firmalar daha avantajlı oldu. Bazen toplantılarımızda ben bunun önemini anlatıyordum fakat bazı firmalar pek önemsemiyordu. Gelinen nokta şunu gösterdi ki artık böyle bir sistemin bütün firmalar tarafından muhakkak kullanılması artık elzem hale geldi.” değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırım, “Bu bayramda en çok tercih edilen tatlı klasik fıstıklı baklava. Bunun yanında ikinci sırada şöbiyet gelir ve son yıllarda artık halk arasında da belli kabul gören, ‘saray tatlısı’ dediğimiz ve halk arasında ismi ‘midye baklava’ olarak tanınan bir çeşidimiz var. Bu da şu anda iyi bir şekilde tüketiliyor.” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: AA

TagsbayramRamazantatlı
Previous Article

Baklavacılar bu dönemi esnaf dayanışmasıyla aşacak

Next Article

Vedat Milor yeni tartışmanın fitilini ateşledi! ‘Baklava ...

0
Shares
  • 0
  • +
  • 0
  • 0
  • 0

Related articles More from author

  • BAKTAD

    Köprüler Kurmanın Tam Zamanı

    24 Nisan 2020
    BAKTAD
  • BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım
    BAKTAD

    1 Haziran Öncesi Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Yıldırım’ın Hitabı

    15 Mayıs 2021
    BAKTAD
  • BAKTAD

    BAKTAD ecdat yadigârı toprakları ziyaret etti

    1 Mart 2017
    BAKTAD
  • BAKTAD

    Nerde Hareket Orda BAKTAD

    30 Mart 2020
    BAKTAD
  • BAKTAD

    Baklavacılar bu dönemi esnaf dayanışmasıyla aşacak

    4 Mayıs 2020
    BAKTAD
  • Sektörden

    Kurban Bayramı öncesi baklavacıların mesaisi başladı

    25 Temmuz 2021
    BAKTAD

  • Üyelerden

    İlk günkü heyecan, 70 yıllık tecrübe…

  • BAKTAD

    İyi ki Varsınız; Sizin için Ne Yapsak Azdır!

  • Öne Çıkan

    Vedat Milor’dan yeni anket: Sütlaç mı, baklava mı?

BAŞKANDAN

  • BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım

    Merhaba dostlar

    BAKTAD
    1 Mart 2017

BAKTAD HABERLER

  • BAKTAD

    Antep fıstığında kuraklık oyunu iddiası

  • BAKTAD

    Tatlı tezgahlarında bayramın gözdesi ‘soğuk baklava’ oldu

  • BAKTAD

    Baklavada pandemi döneminin rekoru kırıldı

  • BAKTAD

    Yaklaşan kurban bayramı öncesi BAKTAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım’dan tatlı tavsiyesi

TATLI HAYAT E-DERGİ

Tatlı Hayat Dergi Sayı: 40

SON YAZILAR

  • Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mehmet YILDIRIM , Anadolu Ajansına (AA) kurban bayramında “ tüketicilerin baklava ...

    BAKTAD
    28 Temmuz 2021
  • “İzmir Lokması”na tescil talebi

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • BAKTAD, Dr. Hayri Baraçlı’yı ziyaret etti

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • BAKTAD’dan Amerika çıkarması

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • BAKTAD ve Fatih Belediyesi’nden “Baklava Alayı”

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • Biz sanatı ustadan, saygıyı babamızdan öğrendik

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • Baklava ve Börek Denince: Asıltat

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım

    Merhaba dostlar

    BAKTAD
    1 Kasım 2016
baktad-logo

Türkiye’nin en ünlü baklava markaları tarafından oluşturulan ve sektörün geleceğiyle ilgili önemli projeler hazırlayan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği 2001 yılında kurulmuştur. BAKTAD Türk mutfağının geleneksel tatlılarını ve özellikle sofraların padişahı olarak bilinen baklavayı endüstriyel bağlamda üreten üreticilerin bir çatı altında toplandığı bir kurumdur. Bugün sektörün önde gelen baklava ve tatlı üreticilerinin içerisinde bulunduğu 100’e yakın üyesiyle sektörün geleceğine ışık tutmaya devam ediyoruz.

  • Öne Çıkan

    Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mehmet YILDIRIM , Anadolu Ajansına (AA) kurban bayramında “ tüketicilerin baklava ...

  • BAKTAD

    Antep fıstığında kuraklık oyunu iddiası

  • BAKTAD

    Tatlı tezgahlarında bayramın gözdesi ‘soğuk baklava’ oldu

İLETİŞİM BİLGİLERİ

BAKTAD

BAKLAVA VE TATLI ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ
İ.O.S.B. Atatürk Bulvarı No: 74/E İkitelli Başakşehir / İstanbul

0212 687 23 07

info@baktad.org.tr
  • Baklava ve Tatlı Çeşitleri
  • Baklavanın Tarihi
  • Dergi Arşivi
Web Tasarım AJANS4