BAKTAD

Üst Menü

  • Baklava ve Tatlı Çeşitleri
  • Baklavanın Tarihi
  • Dergi Arşivi

Ana Menü

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Amacımız
  • Dernek Tüzüğü
  • Yönetim
    • Yönetim Kurulu
    • Denetleme Kurulu
  • Üyelerimiz
  • Haber Arşivi
  • İletişim
    • İletişim Bilgileri
    • İletişim Formu
  • Baklava ve Tatlı Çeşitleri
  • Baklavanın Tarihi
  • Dergi Arşivi

logo

BAKTAD

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Amacımız
  • Dernek Tüzüğü
  • Yönetim
    • Yönetim Kurulu
    • Denetleme Kurulu
  • Üyelerimiz
  • Haber Arşivi
  • İletişim
    • İletişim Bilgileri
    • İletişim Formu
BAKTAD
Anasayfa›BAKTAD›Baklavada pandemi döneminin rekoru kırıldı

Baklavada pandemi döneminin rekoru kırıldı

BAKTAD
26 Temmuz 2021
785
0
Share:

Türkiye’nin pandemi sürecindeki kısıtlamasız tatilinden baklava üreticileri çok memnun… Sektör temsilcileri, son dönemlerde ilk kez bu denli yüksek satış miktarına ulaşıldığını ve pandemi döneminin üretim rekorunun kırıldığını açıkladı.,

Koronavirüs tüm dünyayı sarmadan önce Türk baklavası hem iç piyasada en çok rağbet gören tatlılardan biriydi, hem de ülkemize gelen turistlerin gözdelerindendi. Pandemi önce dünyanın farklı bölgelerini vurdu. Ülkeler kapıları kapattı. ‘Türkiye’de süreç nasıl olacak?’ diye düşünürken Mart 2019’da ilk vaka görüldü. Gerisini bu satırları okuyanlar da çok iyi biliyor…

Sürekli artan vakalar, maalesef ölümler ve ‘yeni normal’ olarak adlandırılan bir dönem. Bahsettiğimiz dönemde milyonlar evlerine hapsolmuşken haliyle kimi alanlar çok sancılı süreçler geçirdi. Yeme içme başta olmak üzere birbirinden farklı sektörlerde ‘kıyamet senaryosu’ yaşandı, o dönemde baklava üreticileri de hayli zor günler geçirdi.

Kötü günler geride kaldı

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım ile pandemi döneminin farklı zaman dilimlerinde çeşitli haberler yaptık. Salgının başında ilk hedefleri sektörden kimsenin ‘iflas bayrağı çekmemesi’ idi ve bunu büyük ölçüde başardılar.

Ramazan Bayramı döneminde konuştuğumuzda ise sektörün hareketli olduğundan bahsetmiş, o süreçteki kısmi açılma’ ile bir nefes alabildiklerini anlatmıştı.

Kurban Bayramı dolayısıyla bir kez daha aradık BAKTAD Başkanı Yıldırım’ı… Çünkü Türkiye pandeminin başından bu yana belki de ilk kez ‘en normal’ ve uzun süreli tatilini yaşayacaktı. Aşılamalar artmış, kurallar esnetilmiş, bayram öncesi özellikle tatil yerlerinde rezervasyonlar tamamen dolmuştu.

Telefonu açtığında ilk olarak ‘Kötü günler geride kaldı’ dedi Mehmet Yıldırım ve sektörün bu bayramı nasıl geçirdiğini anlatmaya başladı…

 

Misafirliğe gitmek yerine tatili tercih ettik

Bu bayramda baklava üretiminde ve haliyle tüketiminde pandemi döneminin rekorunun kırıldığını söyleyen Yıldırım’a göre bu süreçte oteller öne çıktı.

Türk insanının bayram ziyaretlerini halen önemsediğini, bayramlaşmaya giderken bir kutu baklava götürmenin de bu geleneklerden biri olduğunu anımsatan Yıldırım, uzun bir aradan sonra nispeten normal geçen tatilin bu alışkanlığı da değiştirdiğini söyledi.

Yıldırım’a göre insanlar çok uzun zamandır böyle bir dönemin hayalini kurdu. Şartlar uygun olunca da bayramı tatil yörelerinde geçirmeyi tercih etti.

En yüksek talep otellerden geldi

Bu durumun sektör için ne anlama geldiğini merak ediyoruz… İstanbul’dan bir örnek vererek cevaplamaya başlıyor Mehmet Yıldırım ve “Koca kent bomboş… Sadece İstanbul değil, diğer büyük şehirler için de durum aynı. İnsanlar Ege’de, Akdeniz’de tatil yerlerine akın etti. Biliyorsunuz bahsettiğimiz bölgeler aynı zamanda otellerin çok yoğun olduğu alanlar. Oteller tamamen doldu. Dolayısıyla o taraftan da baklava ve diğer tatlılara yönelik ciddi bir talep oluştu. Günlük 2 bin 500 ton ile 3 bin ton arası bir tüketimden bahsediyoruz. Pandemi döneminde kırılan üretim rekorunun anahtarı otellerdeydi” bilgisini paylaşıyor.

 

Rekoru her şekilde kırardık

BAKTAD Başkanı Yıldırım burada ilginç bir ayrıntıdan daha bahsediyor… Her ne kadar otellerin doluluğu en önemli etken olsa da, “Eğer tatil erken başlamasa da rekoru kırardık. Bu kez rekorun anahtarı otellerde değil İstanbul’da olurdu. Ama yine de rekor kırılırdı” diyor. Sebebini soruyoruz, Mehmet Yıldırım anlatıyor:

“Çünkü 18 aya yakın bir zamandır insanlar çok zorlu süreçlerden geçti. Yeni yeni normale dönüyoruz. Biz millet olarak güzel yemekler yemeyi, sosyal bir ortamda arkadaşlarımızla oturmayı seviyoruz. Tatlı da bu buluşmaların gözdelerinden biri. Yemek ne olursa olsun hemen her masada sonrasında tatlıyı görürsünüz.

Baklava ve diğer tatlılar insanlara pandemi öncesini hatırlatıyor… Yeniden normalleştiğimiz bu dönemde baklavanın tercih edilmesinin böyle tarafı da var. İnşallah pandeminin etkisi her geçen gün daha da azalır ve ne ülkemiz ne de dünyanın başka bir bölgesi bu süreci tekrar yaşamaz.”

 

Kaynak: TRT Haber

Previous Article

Kurban Bayramı öncesi baklavacıların mesaisi başladı

Next Article

Tatlı tezgahlarında bayramın gözdesi ‘soğuk baklava’ oldu

0
Shares
  • 0
  • +
  • 0
  • 0
  • 0

Related articles More from author

  • BAKTADSektörden

    Turistler 9 ayda 5,1 milyar dolarlık yemek yedi

    24 Kasım 2019
    BAKTAD
  • BAKTADSektörden

    Merdiven Altı Tatlıya Dikkat!

    19 Nisan 2021
    BAKTAD
  • BAKTADSektörden

    Gaziantep’te baklavacılara ‘ucuz tepsi’ tuzağı!

    11 Kasım 2019
    BAKTAD
  • BAKTAD

    Baklavacıların yeni gözdesi ‘paket servis’

    1 Haziran 2020
    BAKTAD
  • BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım
    BAKTAD

    1 Haziran Öncesi Yönetim Kurulu Başkanımız Mehmet Yıldırım’ın Hitabı

    15 Mayıs 2021
    BAKTAD
  • BAKTAD

    Baklava üreticilerinden “geri kazanım katılım payı ertelensin” talebi

    5 Ağustos 2020
    BAKTAD

  • BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım
    Başkandan

    Merhaba dostlar

  • Portre

    Salacak… Dünya’nın En Güzel Yeri…

  • Öne Çıkan

    Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mehmet YILDIRIM , Anadolu Ajansına (AA) kurban bayramında “ tüketicilerin baklava taleplerine, baklava fiyatlarına ve çok satan baklava çeşitlerine dair demeçte bulundu…

BAŞKANDAN

  • BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım

    Merhaba dostlar

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016

BAKTAD HABERLER

  • BAKTAD

    Antep fıstığında kuraklık oyunu iddiası

  • BAKTAD

    Tatlı tezgahlarında bayramın gözdesi ‘soğuk baklava’ oldu

  • BAKTAD

    Baklavada pandemi döneminin rekoru kırıldı

  • BAKTAD

    Yaklaşan kurban bayramı öncesi BAKTAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım’dan tatlı tavsiyesi

TATLI HAYAT E-DERGİ

Tatlı Hayat Dergi Sayı: 40

SON YAZILAR

  • Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mehmet YILDIRIM , Anadolu Ajansına (AA) kurban bayramında “ tüketicilerin baklava ...

    BAKTAD
    28 Temmuz 2021
  • “İzmir Lokması”na tescil talebi

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • BAKTAD, Dr. Hayri Baraçlı’yı ziyaret etti

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • BAKTAD’dan Amerika çıkarması

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • BAKTAD ve Fatih Belediyesi’nden “Baklava Alayı”

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • Biz sanatı ustadan, saygıyı babamızdan öğrendik

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • Baklava ve Börek Denince: Asıltat

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım

    Merhaba dostlar

    BAKTAD
    1 Kasım 2016
baktad-logo

Türkiye’nin en ünlü baklava markaları tarafından oluşturulan ve sektörün geleceğiyle ilgili önemli projeler hazırlayan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği 2001 yılında kurulmuştur. BAKTAD Türk mutfağının geleneksel tatlılarını ve özellikle sofraların padişahı olarak bilinen baklavayı endüstriyel bağlamda üreten üreticilerin bir çatı altında toplandığı bir kurumdur. Bugün sektörün önde gelen baklava ve tatlı üreticilerinin içerisinde bulunduğu 100’e yakın üyesiyle sektörün geleceğine ışık tutmaya devam ediyoruz.

  • Öne Çıkan

    Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mehmet YILDIRIM , Anadolu Ajansına (AA) kurban bayramında “ tüketicilerin baklava ...

  • BAKTAD

    Antep fıstığında kuraklık oyunu iddiası

  • BAKTAD

    Tatlı tezgahlarında bayramın gözdesi ‘soğuk baklava’ oldu

İLETİŞİM BİLGİLERİ

BAKTAD

BAKLAVA VE TATLI ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ
İ.O.S.B. Atatürk Bulvarı No: 74/E İkitelli Başakşehir / İstanbul

0212 687 23 07

info@baktad.org.tr
  • Baklava ve Tatlı Çeşitleri
  • Baklavanın Tarihi
  • Dergi Arşivi
Web Tasarım AJANS4