Biz sanatı ustadan, saygıyı babamızdan öğrendik

Gaziantep’in en çok gezilen yerlerinden birinde iç açıcı bir baklavacı dükkânı bulunuyor. Bu dükkân Çelebioğulları Baklava’nın titizlikle ürettiği baklavaları müşterilerine sunduğu dükkânlarından sadece birisi. İçeri girdiğiniz anda sizi güzel kokular, gülen yüzler ve sanki hepsi birer sanat eseriymişçesine hazırlanmış birbirinden leziz baklavalar karşılıyor. Çelebioğulları Baklava’nın serüvenini Ünaldı’da bulunan üretim tesisini ziyaret ederek bizzat Mehmet Çiftçi’den dinledik.
Baklavacılığa giriş hikâyenizi anlatır mısınız?
Aslında ben baklavacılığa tamamen tesadüfen girdim ve çıraklıkla başladım. Babam beni bir baklavacıya çırak olarak verdi. Çıraklık yapmaya başladıktan sonra okulu da bıraktım. Çıraklığa başladığımda dokuz yaşındaydım, yıl 1984’tü. 21 yaşına kadar da Antep’in çeşitli baklavacılarında, birbirinden değerli ustalarla beraber çalıştım. 21 yaşına geldiğimde de Çelebioğulları Baklava’nın ilk şubesini Elmacı Pazarı’nda açtık.
Şu an kaç şubeniz var?
Şu an Merkez Ünaldı olmak üzere; Şehitkamil, Yeni Çarşı, Gazimuhtar, İbrahimli ve Gaziantep’in en büyük alışveriş merkezi Primemall’da şubelerimiz var. İpekyolu şubemizi de açmak için hazırlıklarımız devam ediyor. Bugün 1.800 metrekare olan imalat alanımız yetersiz geldiğinden merkezimizi Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ne taşımayla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.
Çelebioğulları Baklavanın ayırt edici özellikleri neler?
Bizim farkımız Antep’in en iyi bir kaç ustasının deneyimlerini bir araya getirmiş olmamız. Baklavamız taş fırında, odun ateşinde pişiyor. Her dükkânın başında da aileden bir yönetici bulunur, sürekli işimizin başındayız. Ayrıca baklavanın malzemesini de kendimiz üretiyoruz. Kureyşoğulları Urfa’da da tanınan bilinen bir ailedir ve yağımızı kendimiz üretiyoruz. Fıstığımız da kendi bahçelerimizden geliyor.
Tanıtımla ilgili ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Biz kendi markamızdan ziyade Gaziantep ve baklavanın tanıtımı için çalışıyoruz diyebiliriz. Baklavanın sevilmesi için gelen turistlere baklava ikram ediyoruz. Sizin de gördüğünüz gibi şubelerimizde bulunan masalarda Antep fıstığı ikramımız var. Amacımız baklavayı ve Gaziantep’i en iyi şekilde temsil etmek. Ayrıca dünyanın bir çeşitli yerlerinde sektörümüzle ilgili fuarlara katılıyoruz.
Satış sisteminiz nasıl, franchise veriyor musunuz?
Franchise vermiyoruz. Toptan satış da yapmıyoruz. Şuan Türkiye’nin çeşitli yerlerine online ve telefonla satış yapıyoruz.
Gıda tedarik, üretim ve satış operasyonunun oldukça zahmetli olduğunu biliyoruz. Organizasyonunu nasıl sağlıyorsunuz?
9 kardeşiz ve hepimiz işin bir ucundan tutuyoruz. Henüz okul hayatını sürdürenler de var, onlar da yazları imalatta çalışıyorlar. Kurumsal bir aile firması oluşturduk. Saygıya ve kaliteye önem veriyoruz. Biz sanatı ustadan saygıyı da babamızdan öğrendik. Gaziantep baklava şehri ama organizede üretim yapan hiç kimse yok. Biz sahada butik üretim yapıp sektörün ufkunu açmak istiyoruz. Gönlümüzden geçen şey işimizi en iyi şekilde yapıp hem markamızı hem baklavayı hem de güzel şehrimiz Gaziantep’i ve ülkemizi tanıtmak.