BAKTAD

Üst Menü

  • Baklava ve Tatlı Çeşitleri
  • Baklavanın Tarihi
  • Dergi Arşivi

Ana Menü

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Amacımız
  • Dernek Tüzüğü
  • Yönetim
    • Yönetim Kurulu
    • Denetleme Kurulu
  • Üyelerimiz
  • Haber Arşivi
  • İletişim
    • İletişim Bilgileri
    • İletişim Formu
  • Baklava ve Tatlı Çeşitleri
  • Baklavanın Tarihi
  • Dergi Arşivi

logo

BAKTAD

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Amacımız
  • Dernek Tüzüğü
  • Yönetim
    • Yönetim Kurulu
    • Denetleme Kurulu
  • Üyelerimiz
  • Haber Arşivi
  • İletişim
    • İletişim Bilgileri
    • İletişim Formu
BAKTAD
Anasayfa›BAKTAD›BAKTAD, fahiş yükselen fıstık fiyatlarını görüşmek üzere Ankara’da

BAKTAD, fahiş yükselen fıstık fiyatlarını görüşmek üzere Ankara’da

BAKTAD
25 Ocak 2018
1463
0
Share:

BAKTAD YÖNETİM KURULU MALİYE BAKANI SAYIN NACİ AĞBAL ZİYARETİ


BAKTAD EKONOMİ BAKAN YARD. SAYIN FATİH METİN ZİYARETİ

BAKLAVA VE TATLI ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ

FISTIK FİYAT ARTIŞININ SEKTÖRE VERDİGİ ZARARLAR

Sektörümüz en büyük kronik sorunu, baklavanın en önemli hammaddesi olan Antep Fıstığı’nda yaşanan rekor fiyat artışlarıdır.

Antep fıstığında son 2 yıldır iç piyasa fiyatlarındaki aşırı ve spekülatif artış, bizleri olduğu gibi çikolata, helva, dondurma ve benzeri diğer gıda sektörlerini de etkilemektedir. Bu fiyat artışları ayrıca tüm kuruyemiş piyasasında spekülatif artışlarında yaşanmasına neden olmaktadır.

Örneğin; geçen yıl 70 TL’ye alınan fıstık, bugün itibariyle 120 TL’yi geçmiş durumdadır. Yeni beklenti 150 TL ve üzeri olmasıdır ve maalesef mevcut piyasada fiyatı belirleyen arz-talep dengesi değil yalnızca stokçulardır.

Antep fıstığında bu oranlarda fiyat artışını gerektirecek hiçbir reel faktörün mevcut olmamasına karşın, ithalat yasağını fırsat bilerek, stoklarında hâlâ geçen senenin ürünleri bulunmasına rağmen, stok yapmaya devam eden ve suni fiyat artışına neden olan spekülatörler sadece bizlere değil ülke ekonomisine ciddi bir oranda zarar vermektedirler. Ayrıca zamanında piyasaya sürülmeyen ve sağlıksız koşullarda bekletilen fıstık, kanserojen bir madde olan “afla toksin” üretmektedir

Sektörümüzün rahat bir nefes alması için;

  • İthalatın önünde en büyük engel olan, ithalat fonun ivedilikle süresiz kaldırılması,

Bu sayede Dünya piyasasına entegre olacak olan Fıstık Piyasası; hacmi, tedarik imkanları ve tedarikçi firma sayısının artmasıyla, kısıtlı sayıda aktörün piyasayı speküle etme riski tamamen ortadan kalkacaktır.

  • İthalat yasağının kaldırılması ile vergi kaybının önlenmesi;

Oluşan yüksek rant nedeniyle yine aynı spekülatörler aracılığıyla, yurda kaçak yollardan denetimden geçmemiş, sağlıksız fıstık getirilmesinin önüne geçilecektir. Bu sayede hem ilgili kurumlar gerekli denetimleri yapabilecek hem de vergi kayıpları önlenmiş olacaktır,

  • Piyasadaki fiyat artışının önüne geçilebilmesi için Antep fıstığı spekülatörlerine karşı Ekonomi Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı aracılığıyla sıkı denetimlerin yapılması,
  • Faturasız mallardan oluşan vergi kaybını önlemek için fıstık nakliye işleminin yalnızca kargo şirketleri tarafından, faturalı olarak yapılması ve bunun denetlenmesi,
  • Lisanslı Depoculuk yapılması ve Üreticilere Tarımsal Devlet Desteği ile ürünün ne kadar üretildiğinin ve ne kadarının arz olunduğunun tespiti,
  • Kalıcı bir çözüm sağlamak maksadı ile sürekli bir kurum gözetimde tüm bu üretim ve dağıtım süreçlerini denetleyen (Amerika’da ki Federal Fıstık İdari Komitesi’ne benzer) bir mekanizmanın kurulması,

Belirtilen tedbirler süratli bir şekilde alınmaz ise sektörümüzde meydana gelen daralmanın çok tehlikeli boyutlara ulaşmasından dolayı ülkemiz, başta vergi ve istihdam kaybı ile iktisadi açıdan, işsizliğe bağlı olarak da sosyal açıdan zarar görecektir. Stokçular tarafından piyasaya doğal seyrinde ve yeterli miktarda ürün arzının engellenmesinin önüne geçilmesi ve fiyatların makul seviyeye getirilmesi bu ürünün geleceği açısından hayati önem taşımaktadır.

Previous Article

Baklavanın dünya markası: Karaköy Güllüoğlu…

Next Article

Gaziantep’te baklavacılara ‘ucuz tepsi’ tuzağı!

0
Shares
  • 0
  • +
  • 0
  • 0
  • 0

Related articles More from author

  • BAKTAD

    Baklavada pandemi döneminin rekoru kırıldı

    26 Temmuz 2021
    BAKTAD
  • BAKTAD

    Nerde Hareket Orda BAKTAD

    30 Mart 2020
    BAKTAD
  • BAKTAD

    TOPLANTI HATIRLATMASI

    1 Eylül 2020
    BAKTAD
  • BAKTAD

    BAKTAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım: Destekler yeterli değil

    23 Şubat 2021
    BAKTAD
  • BAKTAD

    BAKTAD ve Fatih Belediyesi’nden “Baklava Alayı”

    1 Temmuz 2016
    BAKTAD
  • BAKTAD

    Sektörümüz için durmadan çalışmalıyız

    1 Mart 2017
    BAKTAD

  • Üyelerden

    Biz sanatı ustadan, saygıyı babamızdan öğrendik

  • BAKTADSektörden

    Kısıtlama günlerinin en çok tercih edilen tatlısı baklava oldu

  • BAKTAD

    Tatlı tezgahlarında bayramın gözdesi ‘soğuk baklava’ oldu

BAŞKANDAN

  • BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım

    Merhaba dostlar

    BAKTAD
    1 Kasım 2016

BAKTAD HABERLER

  • BAKTAD

    Antep fıstığında kuraklık oyunu iddiası

  • BAKTAD

    Tatlı tezgahlarında bayramın gözdesi ‘soğuk baklava’ oldu

  • BAKTAD

    Baklavada pandemi döneminin rekoru kırıldı

  • BAKTAD

    Yaklaşan kurban bayramı öncesi BAKTAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım’dan tatlı tavsiyesi

TATLI HAYAT E-DERGİ

Tatlı Hayat Dergi Sayı: 40

SON YAZILAR

  • Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mehmet YILDIRIM , Anadolu Ajansına (AA) kurban bayramında “ tüketicilerin baklava ...

    BAKTAD
    28 Temmuz 2021
  • “İzmir Lokması”na tescil talebi

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • BAKTAD, Dr. Hayri Baraçlı’yı ziyaret etti

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • BAKTAD’dan Amerika çıkarması

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • BAKTAD ve Fatih Belediyesi’nden “Baklava Alayı”

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • Biz sanatı ustadan, saygıyı babamızdan öğrendik

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • Baklava ve Börek Denince: Asıltat

    BAKTAD
    1 Temmuz 2016
  • BAKTAD Başkanı Mehmet Yıldırım

    Merhaba dostlar

    BAKTAD
    1 Kasım 2016
baktad-logo

Türkiye’nin en ünlü baklava markaları tarafından oluşturulan ve sektörün geleceğiyle ilgili önemli projeler hazırlayan Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği 2001 yılında kurulmuştur. BAKTAD Türk mutfağının geleneksel tatlılarını ve özellikle sofraların padişahı olarak bilinen baklavayı endüstriyel bağlamda üreten üreticilerin bir çatı altında toplandığı bir kurumdur. Bugün sektörün önde gelen baklava ve tatlı üreticilerinin içerisinde bulunduğu 100’e yakın üyesiyle sektörün geleceğine ışık tutmaya devam ediyoruz.

  • Öne Çıkan

    Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mehmet YILDIRIM , Anadolu Ajansına (AA) kurban bayramında “ tüketicilerin baklava ...

  • BAKTAD

    Antep fıstığında kuraklık oyunu iddiası

  • BAKTAD

    Tatlı tezgahlarında bayramın gözdesi ‘soğuk baklava’ oldu

İLETİŞİM BİLGİLERİ

BAKTAD

BAKLAVA VE TATLI ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ
İ.O.S.B. Atatürk Bulvarı No: 74/E İkitelli Başakşehir / İstanbul

0212 687 23 07

info@baktad.org.tr
  • Baklava ve Tatlı Çeşitleri
  • Baklavanın Tarihi
  • Dergi Arşivi
Web Tasarım AJANS4